sâmbătă, 17 noiembrie 2012

Nota asupra utilizarii paginilor de manual (manpages)

In articolul precedent am facut referire la paginile de manual. Voi explica in cadrul acestei note modul de consultare a acestora.
Sa presupunem ca dorim sa aflam mai multe informatii despre comanda mount. Prima si cea mai facila solutie este sa afisam pagina de manual aferenta acestei comenzi. Mai sunt si alte solutii, mai avansate (exemplu: comanda 'info'), dar sa ne concentram acum asupra acestei solutii.
Pentru consultarea paginii de manual a unei comenzi linux vom folosi comanda man. In cazul particular al comenzii mount, vom folosi:

tri@yeti:~$ man mount

Aceasta comanda va afisa informatii formatate referitoare la comanda mount.

O comanda linux poate avea 3 tipuri de optiuni (insa nu este o regula in a le avea pe toate, cele mai multe comenzi aliniindu-se standardului GNU + formatul lung):
  1. formatul lung (ex: mount --help)
  2. formatul GNU (ex: ls -l)
  3. formatul BSD (ex: ps aux
Executand 'man mount' intr-un terminal linux, va fi afisata o pagina cu informatii de manual (manpage) pentru comanda mount. De cele mai multe ori insa, dorim sa aflam informatii doar despre o anumita optiune a comenzii respective - in cazul nostru mount. De exemplu, dorim sa aflam informatii despre optiunea '-t'. Ca solutie si in acelasi timp ca mod de defilare prin pagina cu informatii de manual, putem tasta: /-t
Tastand '/' intram in modul "search" si orice sir vom tasta dupa '/' va fi cautat in pagina de manual respectiva. Desigur, pot fi gasite si, de cele mai multe ori sunt gasite mai multe referinte la sirul cautat. Putem in acest caz defila prin referintele gasite utilizand tasta 'n' (next), pana cand ajungem la definitia optiunii cautate (sau la referinta dorita la sirul cautat).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu